10 lucruri pe care să le ai în vedere vara la mașină
Vara aduce cu ea mai multe vacanțe și, implicit, mai mulți participanți la trafic. Așa că, pe lângă atenția pe care trebuie să o alocăm drumului, un grad mare de atenție îl necesită și mașina. Deși schimbările pe care le provoacă căldura nu sunt vizibile, acestea cu siguranță apar și pot crea neplăceri șoferului și pasagerilor. Luăm drept exemplu cauciucurile, pe timp de iarnă se contractă și pe timp de vară se dilată, rezultatul? Grade majore de uzură. Ca să economisiți bani și să fiți în siguranță pe timpul verii, este indicat să acordați atenție următoarelor elemente:
1. Sistemul de răcire
Vă sfătuim să curățați radiatorul pentru a elimina orice urmă de materie reziduală, cum ar fi rugina sau bucățile de metal care s-ar fi putut acumula în timp. De asemenea, este important să verificați și nivelul lichidului de răcire. Acest proces nu este complicat, iar cel mai important lucru este vâscozitatea fluidului. Dacă este prea subțire, lichidul de răcire trebuie să fie completat. Dacă lichidul de răcire din mașina nu a fost schimbat de o bună perioadă de timp, atunci ar fi bine să faceți acest lucru înainte de lunile și mai călduroase.
2. Uleiul de motor
Uleiul de motor împiedică uzura și ruperea pieselor în mișcare, cum ar fi pistonul și cilindrul. După o perioadă, uleiul acumulează particule fine de metal și pierde vâscozitatea. Acest lucru afectează motorul, crește căldura și, în cel mai rău caz, duce la convulsii de motor. Verificați nivelul uleiului de motor și asigurați-vă că mențineți nivelul recomandat de producător pentru a nu avea neplăceri.
3. Locul de parcare
Parcați mașina într-o zonă umbrită ori de câte ori este posibil. Dacă este inevitabil, acoperiți mașina. Acesta lucru va reduce căldura din interiorul mașinii, care poate deteriora bucăți de plastic din interior.
4. Anvelopele
Mențineți presiunea în anvelope conform recomandărilor producătorului. Conducerea pe anvelope cu o presiune mai mică decât cea optimă nu este recomandată. Datorită căldurii anvelopele se pot încinge foarte tare, fapt care duce la deteriorarea permanentă.
5. Filtrul de aer
Filtrul de aer are nevoie de o întreținere regulată, iar dacă conduceți pe drumuri cu praf și pietriș cu atât mai mult. Filtrul de aer nu este o componentă costisitoare, iar schimbarea acestuia ajută mașina să respire mai bine și îmbunătățește kilometrajul.
6. Furtunul și curelele
Cheia condusului pe timp de vară este un motor răcit. Furtunurile conectate la radiator ajută la răcirea pompei și a blocului de motor, iar curelele conduc ventilatorul care ajută la răcirea sistemului. Furtunurile trebuie să fie ferme, niciodată moi și maleabile. Curelele și furtunurile pot fi verificate vizual pentru fisuri și deteriorări.
7. Ștergătoarele de parbriz
Vara este cunoscută pentru furtuni bruște și violente. O furtună cu ploaie poate reduce vizibilitatea până la 15 – 20 m în față. Iar dacă ștergătoarele nu fac față, vizibilitatea se reduce și mai mult. Dacă ștergătoarele au mai multe treceri ca înainte pentru a îndepărta o ploaie normală, atunci trebuie schimbate.
8. Frânele
Frânele mașinii reprezintă caracteristica de siguranță. Sfatul nostru este să nu folosiți frânele uzate peste grosimea minimă specificată de producător. Dacă v-ați confruntat cu una dintre următoarele situații, înseamnă, cel mai probabil, că frânele trebuie înlocuite: pedala de frână devine foarte moale; pedala de frână este foarte tare și rezistentă; lămpile de avertizare de pe tabloul de bord s-au aprins; sunete puternice și constante de răzuire și măcinare provenite de la frâne.
9. Bateria
Mulți dintre noi au probleme cu bateriile iarna, însă vara este mult mai periculoasă pentru baterie. Căldura poate accelera reacția chimică din interiorul unei baterii, determinând supraîncărcarea acesteia. Acest lucru poate reduce dramatic durata de viață a bateriei. Cea mai bună modalitate de a vă menține bateria într-o stare bună de funcționare, este păstrarea acesteia cât mai curată. Deconectați periodic cablurile acumulatorului și ștergeți terminalele. Dacă bănuiți că bateria dvs. este supraîncărcată sau nu obțineți o încărcare bună, duceți-o la un service unde se poate efectua o inspecție rapidă a bateriei.
10. Aerul condiționat
Într-o zi de vară călduroasă, cu siguranță aerul condiționat este necesar. Cea mai comună cauză a unei unități de climatizare defectuoase este nivelul scăzut al agentului de răcire. Acest lucru poate fi cauzat de o scurgere undeva în sistem. Ca să ajutați aerul de condiționat vă recomandăm următoarele lucruri: înainte să te urcați în mașină, lăsați puțin ușile deschise și permiteți aerului cald să iasă; parcați mașina la umbră și acoperiți geamurile cu un material deschis la culoare; înainte de pornirea aerului condiționat, setați un nivel de răcire maximă și apoi porniți ventilatorul pentru a permite aerului să circule.