Cum să prelungeşti viaţa motorului mașinii tale
Motorul este una dintre cele mai importante componente ale unei mașini. Iar orice inimă are nevoie de grijă și de atenție, mai ales dacă ești dedicat mașinii tale și ții la ea.
Iată în articolul de astăzi cum putem prelungi viața motorului, indiferent dacă este pe benzină sau pe motorină.
Cum se prelungește viața unui motor la modul general?
Să începem cu lucrurile de bază: schimbatul consumabilelor.
Fiecare motor are nevoie de un schimb de ulei și de filtre făcut la timp, pentru ca motorul să poată funcționa corect pentru mult timp.
De fapt, neglijatul schimbului de consumabile este una dintre cauzele principale de deces în rândul motoarelor. Indiferent dacă vorbim despre un motor pe benzină sau pe motorină, uleiul și consumabilele sunt esențiale.
Când se schimbă uleiul și consumabilele?
Nu e o regulă, dar majoritatea producătorilor recomandă schimbatul uleiului la fiecare 15.000km sau un an.
Iar dacă ești într-adevăr pasionat de mașina ta și vrei să faci lucrurile ca la carte, se poate coborî chiar și la 8.000 km, dar acest lucru se aplică mai degrabă mașinilor cu piese sensibile și mulți cai sub capotă.
Totuși, dacă vei schimba uleiul și filtrele la fiecare 10-15.000km, deja faci primul pas important spre a prelungi viața motorului.
Ai motor diesel? Dacă da, atunci e MUSAI să faci o plimbare în afara oraşului – măcar o dată pe lună!
Dacă nu ştiai, motoarele diesel nu sunt cea mai bună alegere pentru drumurile în oraș. Este un subiect care merită o atenție separată într-un alt articol, dar de reținut este faptul că fiecare motor diesel trebuie plimbat în afara orașului măcar o dată la lună și ținut în turație mare.
Altfel, motorul se va înfunda rapid dacă este folosit doar pentru drumuri de acasă la muncă și înapoi.
Ce altceva e bine de știut? Pornitul mașinii la temperaturi scăzute.
Motorul pe benzină trebuie să se încălzească înainte de a porni la drum.
De aceea este bine să pornești mașina înainte de a da jos zăpada…sau mai rău, la lopată.
Dacă îi lași la dispoziție 1-2 minute, poți prelungi viața motorului tău în mod semnificativ.
La fel, este recomandat să mergi la turație scăzută (undeva în zona 2000 rpm) până se încălzește apa la 60 de grade, după care poți circula normal.
Dar cu motoarele pe motorină cum e treaba?
La motorul pe motorină este fix invers. Motorul diesel se încarcă la sarcină, adică din mers. Totuși, încearcă să nu forțezi motorul încă din primele minute de condus.
Dă-i şi lui un răgaz după ce l-ai pornit ca să-şi facă acel circuit interior şi pe urmă poţi să apeşi pedala cu încredere. (şi responsabilitate – desigur!)
Acestea sunt sfaturile noastre de azi pt a prelungi viaţa motorului tău. Sunt sfaturi universale dar ţinând cont de ele şi de indicaţiile prezente în cartea tehnică, durata de viaţă a maşinii va fi una îndelungată şi lipsită de neplăceri.
Cum ţi se par aceste sfaturi? Ştiai de ele sau acum le afli, şi mai important – vei începe să le aplici?