Sfaturi pentru siguranța flotei pe timpul iernii
De câte ori ți s-a întâmplat să te trezești dimineață și să găsești drumurile pline de zăpadă. Iar tu, să nu ai de ales, și să trebuiască să conduci. Nu mai este niciun secret faptul că iarna dă peste cap și mai tare circulația din România. Autoritățile au partea lor de vină că nu curăță la timp drumurile, dar ambuteiajele se produc de multe ori și din cauza șoferilor nepregătiți de iarnă.
Ca să evităm problemele care pot apărea în acest sezon, îți recomandăm o serie de sfaturi care te vor ține în siguranță în trafic.
Evită să conduci când sunt viscole
Dacă este posibil, încercă să eviți plecare la drum, mai ales la drum lung, pe timpul iernii pe condiții de ninsoare sau zăpadă. Dacă este inevitabil, asigură-te că ai adaptat viteza, mai ales pe drumurile care au deja un strat de zăpadă. Accelerează și încetinește cu atenție pentru a evita alunecarea și deraparea. Planifică traseul și verifică condițiile meteo și rutiere, înainte de a începe călătoria, pentru a evita drumurile blocate din cauza vremii.
Folosește anvelope de iarnă
Pe cât posibil, echipează autovehiculele cu anvelope de iarnă. Dacă bugetul nu îți permite echiparea tuturor mașinilor cu anvelope de iarnă, poți folosi anvelopele “all season” cu care majoritatea vehiculelor noi sunt deja echipate. Acestea sunt acceptate doar dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă ("M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", simbolurile certificate de RAR - Registrul Auto Român), altfel riscați amendă. Însă pentru condusul în condiții de ninsoare și temperaturi reduse este recomandată folosirea anvelopelor de iarnă.
Potrivit specialiștilor, anvelopele de iarnă ar trebui să fie înlocuite atunci când se atinge indicatorul legal de uzură a benzii de rulare, adică 1.6mm adâncimea rămasă a benzii de rulare.
Dacă este necesar să vă echipați cu lanțuri, e bine să știți că folosirea lor pe drum uscat duce la uzuri ale anvelopelor și ale elementelor suspensiei și direcției.
Înlocuirea și verificarea anvelopelor
Este important să inspectați anvelopele cel puțin o dată pe lună. Pe măsură ce temperaturile scad, verificarea presiunii în anvelope este crucială deoarece presiunea din pneuri scade. Este mult mai probabil ca în timpul iernii să introduceți mai mult aer în anvelope decât în lunile mai calde. Cel mai bun moment pentru a vă verifica presiunea în anvelope este după ce vehiculul a stat în aer liber, în temperaturi scăzute, toată noaptea.
Și dacă doriți să înlocuiți anvelopele de pe autovehiculul, schimbați-le în seturi de patru și evitați amestecarea anvelopelor cu modele și dimensiuni diferite, pentru a nu pune în pericol stabilitatea vehiculului.
Protejați-vă bateria
Bateria autoturismelor trebuie și ea protejată pe perioada iernii, aceasta fiind mult mai solicitată, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara.
Menajați bateria iarna, evitând să folosiți simultan instalația audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteză maximă, luminile și ștergătoarele, toate simultan. Nu folosiți instalația de ventilare sau climatizare să funcționeze cu motorul oprit. Nu țineți farurile aprinse sau alt consumator activat, cu motorul oprit decât dacă este strict necesar.
Totodată este bine să aveți în dotare cabluri electrice pentru ajutor, în caz de nevoie.
Protejați încuietorile și mânerele
Dacă folosiți cheia pentru a descuia mașina, pulverizați spray sau turnați soluție specială împotriva înghețului broaștelor. Dacă aveți sistem de închidere centralizată cu telecomandă, verificați funcționarea sistemului asupra tuturor ușilor. Este bine să pulverizați spray siliconic asupra chederelor, cu ușile deschise, pentru a evita înghețarea și "lipirea" ușilor de chedere, la frig!
Creați un kit de urgență pentru iarnă
Dacă aveți de făcut drumuri mai lungi pe perioada iernii este important să țineți în permanență articolele de urgență în mașina dvs. în timpul sezonului de iarnă. Un kit de urgență poate include:
- Lanterne și reflectoare pentru semnalizare în caz de urgențe
- Cabluri de curent
- Racletă pentru gheață
- O lopată
- Încălzitoare pentru mâini
- Un strat suplimentar de haine, căciulă, mănuși, etc.
- Un kit de prim ajutor
- Lanțuri de iarnă
În caz de urgențe
Dacă sunteți blocat sau aveți nevoie de orice fel de ajutor, nu vă panicați. Rămâneți în vehicul și porniți avariile. Dacă aveți nevoie de ajutor, contactați autoritățile locale. Dacă sunteți un pilot de flotă, contactați managerul de flotă sau compania de gestionare a flotelor conform politicii dvs. privind flota.
Sezonul de iarnă este aici, deci luați aceste sfaturi în considerare, deoarece vremea începe să schimbe peisajul nostru într-o zonă de minune albă, înghețată